Bordspellen - er is zoveel meer dan Mens-erger-je-niet en Monopoly

Het onstaan van de mega-set

Ik vind Weerwolven een zeer fijn & leuk spel. Om het te kunnen spelen tijdens een weekend weg met een groep vrienden, heb ik aan aantal jaren geleden zelf een kleine Weerwolvenset in elkaar geknutseld. Die zag er best goed uit, maar kende maar iets van 8 verschillende rollen, en niet meer dan 20 kaarten in totaal. Gebeurteniskaarten zaten er al helemaal niet in.

Toen ik een tijd geleden met diezelfde groep weer een avond Weerwolven speelden, zaten daar een paar mensen bij die het spel al kenden, en die riepen toen meerdere keren Zit die of die rol er niet in? Oh, die is zo leuk!. Dat bracht bij mij een balletje aan het rollen. En omdat ik al eens eerder een set gemaakt had, maar vond dat die beter & mooier kon, besloot ik dat ik een volledig nieuwe set ging maken. Met veel meer rollen, met gebeurteniskaarten, met uitgebreide uitleg erbij, met een nieuw ontworpen kaartontwerp, en op een hogere resolutie dan de eerste set. Kortom: ik had inspiratie en ideeën genoeg!

Constructie van de mega-set

In het voorjaar en de zomer van 2009 ben ik druk bezig geweest om de nieuwe set te maken. Om te beginnen, ben ik via Internet (en dan met name op BoardGameGeek) iedere bekend zijnde set & alle ook maar enigszins bekend zijnde variaties (qua rollen, gebeurtenissen, speelwijze, e.d.) gaan verzamelen. En dat bleken er nog heel wat te zijn! Van al die sets en variaties heb ik - IMHO - de beste elementen uitgekozen, en die gecombineerd tot mijn Weerwolvenset Aller Weerwolvensets :-)

Apotheker

In totaal bevat de mega-set nu 68 verschillende rollen (exclusief de rol van spelleider en de functie van De Burgemeester), en 55 eenmalige dan wel permanente gebeurtenissen.
De set bevat ook 41 verschillende inwonerkaarten. Welke inwoner iedere speler kiest heeft geen wezenlijke invloed op het spel: de inwonerkaarten zijn er om extra sfeer aan het spel toe te voegen. En ze maken het voor de spelleider ook makkelijker om een specifieke speler aan te duiden, in een groep waarvan hij niet van iedere speler de (echte) naam kent.

Alleen al op het maken van het algemene kaartontwerp heb ik een paar weken verbrand. Het was vooral een lange reeks van dingen uitproberen met gekke brushes, kleuren, lagen, blending modes, en wat je zo meer met Photoshop kan doen. Dat heeft geleid tot het kaartontwerp zoals het hiernaast - en op de volgende pagina - te zien is.
Overzichtsbeeld van de inhoud van mijn Weerwolven mega-set Op de bloedrode rolkaarten is o.a. te zien wat de naam van een rol is, en tot welke groep een speler met deze rol behoort. Iedere rolkaart bevat ook een beeldende beschrijving van wat de rol inhoudt. En ik zou mezelf niet zijn wanneer al die beschrijvingen ook niet allemaal zouden rijmen (wat oprecht een èrg leuk werkje was :-).
De lichtblauwe gebeurteniskaarten hebben een vergelijkbaar ontwerp, en bevatten een meer sfeervolle (niet-rijmende) tekst. Die hoeft niet eens heel erg concreet de gebeurtenis te omschrijven, omdat het de spelleider is die gebeurtenissen 'trekt', en hij in de handleiding altijd kan opzoeken wat er nu precies gebeurt.

Alle kaarten zijn ook voorzien van een pakkende illustratie. Die illustraties komen van fantasy spelkaarten. Per toeval vond ik een server waarop scans van 15.000 kaarten te vinden waren. Ik heb die allemaal doorgeploegd en ze in de loop van een aantal weken gefilterd (ik wist toen al welke rollen en gebeurtenissen ik in de set zou gaan opnemen) en teruggebracht tot circa 450 in potentie bruikbare plaatjes. De beste daarvan heb ik vervolgens na een paar dagen puzzelen aan de meest toepasselijke rol of gebeurtenis gekoppeld.

<<

>>