de Efteling - beelden van een wonderlijke themapark

Inleiding

In Kaatsheuvel ligt de bron voor een al jarenlang lopende hobby van mij: (het bezoeken van) de Efteling!
Er zijn denk ik ook maar weinig mensen in Nederland die het park niet kennen: bijna iedereen is er - vaak als kind - wel een keer geweest. En de kans is groot dat dat bezoek aan de Efteling door fijne herinneringen omgeven is. Het is nou eenmaal een park waar het prettig vertoeven is!

Beeld bij het Carousselpaleis

Wat mag je in dit hoofdstuk verwachten?
In ieder geval Efteling foto's uit eigen voorraad. En mijn persoonlijke kijk op & beleving van de attracties zoals die in het park te vinden zijn.
Want ook al bezoek ik het park niet meer vele keren per jaar, met een abonnement op zak (zoals ik eind jaren '90 een tijd lang gedaan heb), ik kom er nog steeds wel gemiddeld 1 keer per jaar. En dat is wat mij betreft precies vaak genoeg om een bezoek verrassend en fris te houden. En ook vaak genoeg om op de hoogte te blijven van nieuwe of veranderde zaken in het park. En ook vaak genoeg om er een mening over te kunnen hebben die nog best ergens over gaat :-)

Tijdens het lezen van dit hoofdstuk zal ook wel duidelijk worden, dat ik geen kritiekloos bewonderaar van het park ben. Zeker niet. Want de Efteling heeft zich in de afgelopen decennia tot een alleszins commercieel bedrijf ontwikkeld, met alle daarbij horende verschijnselen. Zoals spuuglelijke merchandise, een mascotte die je te pas en te onpas onder de neus geduwd wordt, en een Efteling die liever geen artistieke risico neemt/experimenten aangaat als dat commercieel een risico kan betekenen. En natuurlijk: ze moeten daar in Kaatsheuvel ook gewoon de broek ophouden, dus helemaal ongelijk kan ik ze niet geven. Maar puur als bezoeker heb ik er gewoon erg weinig mee op. Ik wil sfeer en mooie attracties, en dat mag voor mij ook zonder al die ongein er omheen.

Oh ja, nog een tip voor de liefhebber die meer van (de geschiedenis van) de Efteling wil weten, en niet vies is van een ouderwets papieren boek: koop het boek De Efteling - Kroniek van een sprookje. Want hoewel de Efteling grossiert in commerciële boekjes met een vormgeving die pijn aan je ogen doet, heeft het park het toch voor elkaar gekregen om een heel mooi boek over zijn eigen geschiedenis uit te geven. Met volop mooie foto's, interessante annecdotes, en vooral ook een hele mooie (rustige!) vormgeving.

>>