Disneyland Parijs - Amerikaans amusement met een Frans accent

Inleiding

Uit het hoofdstuk over de Efteling is het al wel duidelijk geworden: ik kom graag in mooie themaparken. Omdat ik ermee opgegroeid ben, was lange tijd de Efteling daarbij onbetwist het beste park dat ik kende... Totdat ik in januari 1998 voor het eerst naar Disneyland Parijs (DLP) ging. Na dit bezoek wist ik namelijk één ding zeker: er is meer dan alleen maar de Efteling! Disneyland Parijs was bij mij erg in de smaak gevallen. (En misschien dat de Amerikaanse Disney parken nog mooier zijn, maar die moet ik nog steeds voor de allereerste keer bezoeken, dus daar doe ik nu nog geen uitspraken over ;-)
Wat nog wel leuk is om te vermelden, is dat noch de Efteling noch Disneyland Parijs mijn meest favoriete park is. Ze staan namelijk allebei op een gedeelde tweede plaats in mijn top 3. Plek nummer 1 wordt bezet door het Europapark in Duitsland. Maar dat leg ik in een apart hoofdstuk nog wel eens uit!

In dit hoofdstuk zal ik de mooiste delen & attracties van het themapark (inclusief de hotels) de revue laten passeren. Daarbij moeten wel twee belangrijke kanttekeningen gemaakt worden.
De eerste kanttekening is dat er hele volksstammen zijn die Disneyland de meest magische plaats ter wereld vinden, of er anderszins een bijna goddelijke status aan toekennen. Hoewel ik Disneyland Parijs een heel mooi park vind, doe ik aan deze verering niet mee. Er zullen op de komende pagina's dan ook teksten te vinden zijn die voor dergelijke lieden krenkend of zelfs schokkend zijn. Behoort u tot deze groep van personen, dan kunt u nu nog een ander hoofdstuk openslaan, of snel de toevlucht zoeken tot veiligere oorden. Vanaf dit punt verder lezen gebeurt op eigen risico...
De tweede kanttekening is dat ik sinds eind 1999 niet meer in het park op bezoek geweest ben. Dat maakt voor het melden van mijn indrukken van het park an sich niet uit natuurlijk, maar het kan betekenen dat sommige van mijn opmerkingen ondertussen door de werkelijkheid achterhaald zijn. Hou dat dus in je achterhoofd als je de rest van dit hoofdstuk leest ;-)

Nog een kleine opmerking: sinds Disneyland Parijs is uitgebreid met een filmpark, heet wat vroeger gewoon Disneyland Parijs heette (en daarvoor Euro Disney) nu officieel Disneyland Park. Ik zal het in dit hoofdstuk gewoon over Disneyland Parijs hebben, want dat ben ik nou eenmaal zo gewend :-}

De Disneyland hotels

Disneyland Hotel

De hotels op het Disneyland Parijs terrein zijn de makkelijkste - maar eerlijk is eerlijk: ook de duurste - manier om te overnachten bij een bezoek aan het park. Wat iedere keer weer indruk op me maakt zijn de afmetingen van de hotels: ze hebben vaak imposant grote vleugels met vele kamers en entrees van typisch Amerikaanse (lees: grote) proporties.
Zelf heb ik tot nu toe overnacht in het Sequoia Lodge en het New Port Bay Club hotel; qua prijs zitten deze in de middenklasse. En zeker de inrichting van het laatste hotel vond ik prachtig. Voor alle hotels die ik gezien heb, geldt dat te zien is dat Disney veel tijd en zorg steekt in de afwerking en verzorging ervan. Of op z'n Hollands gezegd: je betaald wat, maar dan krijg je ook wat.
Ieder hotel heeft zijn eigen thema en voorzieningen. De (wat) duurdere hotels hebben zaken als fitness ruimtes en zwembaden, en vaak hebben ze ook twee restaurants (één wat gewoner en betaalbaarder, en één luxer examplaar). De kamers blinken uit in gelijkheid: ze hebben nagenoeg allemaal precies dezelfde inrichting (naar verluidt zelfs tot aan de accessoires en wandversieringen toe).

Vanaf de hotels ben je gemiddeld genomen binnen een kwartier tot 20 minuten bij de ingang van het park. De weg naar het park leidt je door het uitgaanscentrum Disney Village. Op brochure-foto's van DLP ziet dit er altijd uit als een bruisend en swingend geheel. Maar met name 's ochtends, wanneer de muziek hard door de vrijwel lege hoofdstraat van Disney Village galmt en er schoonmaakploegen rondlopen, is het contrast tussen foto en werkelijkheid wel erg groot. Het kan ook dat dit allemaal ingecalculeerd is, want dit zorgt er wel voor dat je zo snel mogelijk naar het park doorloopt (waar je dan weer zinloos veel geld kunt gaan uitgeven in de vele winkeltjes :-)
Het mooiste hotel (en het duurste...) ligt pal boven de hoofdingang van het park: dat is het Disneyland hotel (zie foto rechts). Het is een prachtig gebouw, uitgevoerd in romige kleuren en voorzien van allerlei torentjes en 'krulletjes'. Ooit wil ik hier nog eens overnachten!

>>